onsdag 30 november 2011

Insändare

Efter att ha läst ett antal nummer av Sportbladet har jag märkt att tidningen uppenbart riktar sig mot män. Nästan alla artiklar handlar om män och även annonserna och reklamen är riktad mot just män. Om vi i vårt samhälle kämpar för jämställdhet, varför ser det då ut så här? Är det okej?

Jag tycker att damsporten borde få precis lika mycket uppmärksamhet som herrsport. Sportbladet får det att se ut som om sportvärlden är mansdominerad trots att det finns massvis med duktiga och intressanta kvinnor som idrottar. I en upplaga av Sportbladet fanns bara två texter om kvinnor. Båda var notiser.
Dessutom fanns det en annons om telefondejting som var helt riktad mot män men inte en enda som skulle kunna vara lockande för kvinnor. Är Sportbladet/Aftonbladet så naiva att de tror att bara är män som gillar sport? Det är däremot en hel del kvinnor som skriver artiklarna i Sportbladet, om det då är jämställt på skribentsidan varför inte även på innehållet i tidningen?
Jag tror att om tidningarna skulle börja uppmärksamma damsport mer så skulle intresset kunna växa större hos yngre och aspirerande idrottare. Det skulle även hjälpa till mycket i diskussionen om jämställdhet. Alltså, om media väljer att uppmärksamma damidrott mer så kan intresset växa och i längden så kan damidrott få lika hög status som herridrott.

Sportbladet riktar sig uppenbart mot män som mig, men jag uppskattar inte alls den här tidningen.
Om redaktionen skulle kunna inse att damsport är minst lika intressant som herrsport så kan de inte bara hjälpa damatleter utan även hjälpa hela samhället att bli mer jämställt.